Voor de Nederlands-Indische gemeenschap

IN HET NIEUWE NUMMER: Culinair Moluks recept

LAPIS PALARO

‘Lapis’ betekent laagjes en dit keer zijn het geen koekjes, maar een traditioneel vleesgerecht met sago, of maïsmeel, en kokosmelk. Het voordeel is dat het een à la minute gerecht is. Je kunt van de saus een dubbele hoeveelheid maken en de helft in de vriezer bewaren. De contrasterende kleuren maken dit gerecht dé showpony op je feesttafel.

Leg de plakjes ossenhaas op een platte schaal met keukenpapier, dep ze droog en laat ze liggen tot gebruik. Doe alle ingrediënten in een keukenmachine of vijzel maak er een pasta van.
Bestrooi de ossenhaas plakjes met zout en witte peper. Besprenkel een grote koekenpan met olie, wacht tot de pan heet is en bak de ossenhaas om en om mooi bruin, ongeveer 2 min per kant. Haal ze uit de pan en laat ze rusten in zilverfolie.
Zet de koekenpan terug op het vuur, zet het vuur halfhoog en bak de bumbu in 5 minuten gaar, wanneer het te droog wordt, doe je er een scheutje water bij. Doe de helft van het water erbij plus al roerend de sago of maïsmeel. Voeg daarna al roerend de rest van het water toe. Giet de saus door een zeef in een bakje en daarna mag de saus weer terug in de pan. Leg de ossenhaas plakjes terug in saus in de pan.

Giet de saus in een mooi schaaltje en leg de plakjes ossenhaas schuin op elkaar Heerlijk bij kokosrijst of nasi lapola. In de zomer gooi je de plakjes vlees op de grill. Regent het en wil je toch een lekker grill randje, pak dan de flambeerbrander erbij om een smaakvol bruin randje te grillen.

Ingrediënten

* 500 gram ossenhaas, gesneden in plakjes van 1 cm

Voor de bumbu

* 5 kleine sjalotjes, in ringen gesneden

* 2 rawits, steeltje eraf en in stukjes gesneden

* 4 teentjes knoflook, gepeld, geplet en in kleine stukjes gesneden

* ½ tl komijn

* 5 cm kurkuma, in stukjes gesneden

* 2 cm gember, geschild en in stukjes gesneden

* 1 schijfje palmsuiker in stukjes gehakt

* ½ tl nootmuskaat

* 6 kruidnagels

* 1 tl korianderzaad, gemalen

* Zout en witte peper

* Scheutje water

Voor de saus

* Neutrale olie

* 2 daun salam

* 250 ml water

* 2 el sagomeel of maismeel